Verversingssnelheid

De verversingssnelheid of vernieuwingssnelheid meet de snelheid waarmee het beeld op je TV scherm ververst of vernieuwd wordt. Snellere vernieuwingsfrequenties zijn beter voor games, actiefilms en sport. Langzame frame rates kunnen er op hun beurt weer voor zorgen dat je beeld wat hapert. Hieronder gaan we dieper in op de verversingsnelheid van een beeldscherm en de begrippen die hierbij horen.

Schermsnelheden

De snelheid waarmee een beeld ververst heeft te maken met verschillende factoren. De schermsnelheid wordt onder andere bepaald door het aantal hertz en de fps waarde. Ook zijn er een aantal begrippen die samenhangen met de schermverversingsratio. Lees gauw verder om hier meer over te weten. 

Refresh rate (Hz)

Beeldsnelheden worden gemeten in framerate. Dit houdt in dat het aantal frames of beelden per seconde telt als de verversingssnelheid in hertz (Hz). 8K ondersteunt bijvoorbeeld in de basis 120 Hz (120 beelden per seconde), terwijl 4K dit vaak niet haalt. Hz standaarden kunnen met een HDMI kabel worden doorgegeven. FreeSync (AMD), Adaptive-sync (VESA), G-sync (Nvidia) zijn begrippen die aangeven dat ze de verversingssnelheid kunnen aanpassen aan het aantal frames dat van een bron binnenkomt.

Frame Rate (fps)

De Frame Rate is de hoeveelheid beelden die je videokaart produceert. Dit wordt uitgedrukt in fps. Een fps van 60 betekent dat er 60 frames in één seconde op het scherm kunnen worden weergegeven. Als je een game speelt met een 75 Hz waarde dan moet je ervoor zorgen dat je een videokaart hebt die minstens 75 fps produceert.

Reactietijd

De reactietijd is vooral interessant voor gamers en hangt veel af van de verversingssnelheid van je tv. Het is de tijd die het duurt vanaf dat je een knopje op je controller indrukt totdat de actie uitgevoerd wordt op het scherm. Standaard duurt het ongeveer 12 milliseconden voor een 60Hz-tv, en minder dan 8 ms voor een 120Hz-tv-scherm. AquoMotion, Clear Motion Rate, MotionFlow en TruMotion zijn allemaal marketing gerelateerde termen die een bepaalde reactie tijd aangeven.

HDMI kabel

HDMI staat voor HD multimedia interface. Het is een kabel waarmee content van een signaalbron naar bepaalde apparatuur kan worden overgebracht. Sinds de eerste HDMI kabel in 2003 is deze constant geüpgraded.

HDMI 2.1

De prestaties van HDMI 2.1 kabels hebben een bandbreedte tot 48 Gpbs, waardoor meer informatie kan worden overgebracht. De nieuwe HDMI 2.1 kabels en poorten ondersteunen 8K op 60Hz en 4K op 120hz. Vooral gamers worden hier erg enthousiast van.

reactietijd tv gaming

VRR

Variable Refresh Rate (Variabele verversingssnelheid): Hiermee kunnen vertragingen en hapering van het scherm worden verminderd of zelfs geëlimineerd, waardoor een fatsoenlijke speelervaring van videogames wordt gegarandeerd. VRR zorgt ervoor dat de verversingssnelheid van jouw tv altijd overeenkomt met die van je PS5 of XBOX.

QMS

Quick Media Switching (QMS): Voornamelijk voor films en video’s, kan het de vertraging van het zwarte scherm elimineren wanneer de verwerking van de inhoud verandert.

QFT

Quick Frame Transfer (Snelle frame-overdracht): Maakt een snellere frame-overdracht mogelijk van de bron naar het apparaat. Real-time interactie VR is mogelijk, waardoor vertragingen van het scherm worden voorkomen.

ALLM

Automatic low-latency mode: Maakt het mogelijk om een optimale vertraging in te stellen voor een soepele, niet-verstorende en ononderbroken kijk- en interactie-ervaring.

Is de verversingssnelheid belangrijk?

De verversingssnelheid is zeker wat om in de gaten te houden tijdens de aanschaf van jouw nieuwe tv. Ongetwijfeld wordt de refresh rate (het aantal HZ) aangegeven in de specificaties van jouw favoriete tv. Nu weet je gelukkig wat dit betekent. Vooral voor gamers is de verversingssnelheid erg belangrijk want dit maakt verschil uit in spelbeleving en tussen winnen of verliezen.

Wat is het beste verversingsnelheid voor een tv?

De beste verversingssnelheid die we anno 2022 hebben gezien in een TV is 240Hz. Mocht jij niet gamen dan is een verversingssnelheid van 60Hz vaak al meer dan genoeg. Ben jij een gamer dan raden we aan om voor minimaal 75Hz te gaan. TV’s met 144Hz en hoger zijn er voor de fanatieke gamers.

Laat weten wat jij ervan vindt!

   Laat een reactie achter

   8K Vergelijker
   Logo
   Vergelijk items
   • 8K TV's (0)
   • 4K TV's (0)
   Vergelijken