OLED vs. QLED vs. NEO QLED vs. NanoCell: Wat zijn de verschillen?

Bij de aanschaf van een nieuwe tv kan de technische jargon heel verwarrend zijn. Tv-fabrikanten hebben de gewoonte om algemene termen voor tv-technologieën aan te passen wanneer ze deze in hun eigen tv-lijn integreren. Bovendien zul je waarschijnlijk termen als LCD, OLED, QD-OLED, QLED, Neo QLED, QNED en NanoCell technologie ook niet alledaags horen. Daarom leggen wij je hier precies uit wat deze termen betekenen en wat ze van elkaar verschillen.

Wat is OLED?

OLED staat voor Organische LED-technologie en is een schermtechnologie van LG waarbij geen achtergrondverlichting nodig is. Hierdoor is het scherm van een OLED tv veel dunner dan van een lcd-scherm. OLED beeldschermen bestaan uit individueel oplichtende organische leds die afzonderlijk kleur geven aan jouw beeldscherm. Het unieke van een OLED tv zijn de diepzwarte tinten die worden geproduceerd door pixels die compleet uit staan. De OLED tv’s van Sony en Panasonic worden gemaakt met OLED panelen die door LG worden geleverd.

Wat is OLED evo?

OLED evo is de tweede generatie OLED tv’s en heeft een 30% hogere piekhelderheid dan standaard OLED schermen. Waar OLED schermen uitblonken in beeldcontrast maar niet in helderheid is OLED evo hier dus een reactie op. OLED evo schermen blinken wel uit in helderheid. Het contrast blijft hierbij hetzelfde, OLED evo schermen hebben dus geen verbeterend kleurenpallet dan standaard OLED schermen.

OLED in 8K tv modellen:

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
OLED88Z29LA 8K TV

LG OLED88Z29LA – 88 inch – 8K TV – 2022

Beste deal op: hellotv.nl
17,999.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
LG OLED77Z39LA

LG OLED77Z39LA – 77 inch – 8K OLED evo – 2023

Beste deal op: coolblue.nl
12,999.00

Wat is QLED?

QLED staat voor Quantum Dot LED technologie en is een van de populairste nieuwe weergavetechnologieën voor televisies. Samsung heeft de QLED technologie in zijn tv’s geïntroduceerd als antwoord op LG’s OLED technologie. De naam is nieuw, maar de technologie is nog steeds afhankelijk van een LED-paneel met achtergrondverlichting.

Technisch gezien is het een verbeterde vorm van LCD-technologie. In zekere zin kun je zeggen dat QLED een combinatie is van LED en LCD. QLED bestaat uit minuscule puntjes die elke pixel weergeven. Je moet beseffen dat QLED een LED-achtergrondverlichting nodig heeft. OLED heeft dit niet nodig.

Wat is Neo QLED?

Neo QLED is een verbetering ten opzichte van de bestaande QLED-schermen op basis van Samsung’s quantum dot-technologie. Het grootste verschil is dat QLED-schermen traditionele LED-achtergrondverlichting gebruiken, terwijl Neo QLED mini-LED-achtergrondverlichting gebruikt. Deze mini-LED’s zijn wel 40x kleiner waardoor deze LED lampjes nog preciezer kunnen worden aangestuurd.

Met meer LED’s en dimzones is de lichtregeling van Neo QLED veel nauwkeuriger, wat resulteert in betere contrastverhouding. Toch maakt deze NEO QLED techniek nog steeds gewoon gebruik van LED achtergrondverlichtingstechniek.

NEO QLED in 8K tv modellen:

Samsung heeft deze technologie toegepast op zijn hele 2022 en 2023 8K tv-assortiment en belooft een grote verbetering van de beeldkwaliteit ten opzichte van de vorige generatie.

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
85QN900B Samsung Neo QLED 8K

Samsung 85QN900B – 85 inch – 8K Neo QLED – 2022

Beste deal op: hellotv.nl
3,771.00
- 10%
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
75QN800C

Samsung 85QN800C – 85 inch – 8K NEO QLED – 2023

Beste deal op: coolblue.nl
Oorspronkelijke prijs was: €6,118.00.Huidige prijs is: €5,509.00.
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
65QN800C

Samsung 65QN800C – 65 inch – 8K NEO QLED – 2023

Beste deal op: hellotv.nl
2,499.00

Neo QLED vs. OLED: de verschillen

De nieuwe Neo QLED tv’s leveren veel betere zwartniveaus dan de vorige QLED-modellen, maar het is nog steeds niet zo goed als de echte zwarttinten die je op een OLED-scherm ziet. OLED-schermen zijn namelijk niet afhankelijk van achtergrondverlichting en kunnen de afzonderlijke pixels aan- of uitschakelen. Hierdoor is een zwarttint in een OLED tv ook echt zwart, aangezien een OLED-pixel in uitgeschakelde toestand geen licht uitstraalt. Het verschil tussen de QLED en OLED is nu echter kleiner dan ooit tevoren, dankzij de mini-LED achtergrondverlichting.

De kijkhoek van een OLED scherm is veel beter dan bij een QLED scherm. Heb jij een brede huiskamer met stoelen of banken die schuin voor de tv staan? Dan heb je een grotere kijkhoek nodig en hiervoor zijn OLED schermen meer geschikt.

Neo QLED- en QLED-schermen hebben uitstekende helderheidsniveaus, met een piekhelderheid tot wel 4.000 nits. (Een nit is de meeteenheid die beschrijft hoe helder een scherm is.) De huidige OLED-schermen zijn in vergelijking slechts goed voor een magere 700 nits piekhelderheid. Dus als je bijvoorbeeld je nieuwe tv in een lichte huiskamer wilt gebruiken met veel buitenlicht dan kun je beter een (Neo) QLED tv kopen dan een OLED tv.

Als toevoeging op bovenstaande is het ook noodzakelijk om te vermelden dat OLED schermen meer reflectie geven dan QLED schermen. QLED schermen hebben een speciaal anti reflecterende laag terwijl je op een OLED scherm nog wel eens de reflectie van je lamp kunt zien.

Daarnaast moeten we melden dat we in het verleden hebben gezien dat OLED tv’s gevoeliger zijn voor het inbranden van het scherm. Dit is het grootste minpunt van de OLED technologie en dit betekent dat je op lange termijn vaak beter af bent met een (Neo) QLED tv dan met een OLED tv.

De voordelen van OLED:

 1. Betere contrasten en zwarttinten
 2. Grotere kijkhoek

De voordelen van (NEO) QLED:

 1. Betere helderheidsniveaus
 2. Minder reflectie
 3. Niet of nauwelijks gevoelig voor inbranden
 
OLED vs QLED

Wat is QD-OLED?

Quantum Dot OLED (QD-OLED) is de allernieuwste beeldtechnologie uit 2022. QD-OLED houdt in dat het scherm de perfecte zwarttinten van OLED combineert met intense kleurdetails die je gewend bent van de Quantum Dot technologie. OLED heeft het, zoals je hierboven hebt kunnen lezen, moeilijk met helderheid. De witte subpixels bij hoge helderheidsniveaus kunnen het kleurvolume schaden en zelfs inbranding veroorzaken. QD-OLED verwijdert echter de witte subpixel en ondersteunt de helderheid van een OLED-scherm met Quantum Dots. Het resultaat is dat het beeld meer helderheid heeft, maar wel die inktzwarte kleuren behoudt die zo geliefd zijn bij de OLED schermen van LG.

QD-OLED in 4K tv modellen:

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Samsung OLED 65S95B

Samsung 65S95B – 65 inch – 4K QD OLED – 2022

Beste deal op: hellotv.nl
1,387.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Sony Bravia QD OLED XR-65A95K

Sony Bravia XR-65A95K – 65 Inch – 4K QD OLED

Beste deal op: hellotv.nl
2,517.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
Samsung QE77S92C

Samsung QE77S92C – 77 inch – 4K QD-OLED – 2023

Beste deal op: bol.com
2,875.00

Wat is NanoCell?

NanoCell is een gepatenteerde technologie van LG en een antwoord op Samsungs QLED. De technologie maakt gebruik van extreem kleine (nano) deeltjes die samen meer dan een miljard kleurencombinaties ondersteunen. Je kunt het zien als een soort kleurenfilter over een LCD scherm waardoor de tv-kijkervaring veel levendigere is met versterkte rode en groene kleuren. De zuiverheid van kleuren wordt hiermee dus verbeterd en meer waarheidsgetrouw, zelfs als je erg schuin voor de tv zit. Met de NanoCell-technologie kun je zelfs tv kijken vanuit een kijkhoek tot 178 graden. Deze tv-technologie kun je alleen vinden op LG televisies. Maar toch is de NanoCell technologie niet zo goed als OLED of Neo QLED.

 

NanoCell in tv modellen:

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
LG 65NANO786QA

LG 65NANO786QA – 65 inch – 4K NanoCell – 2022

Beste deal op: hellotv.nl
852.00

NanoCell vs. OLED

In tegenstelling tot wat men zou denken, zijn NanoCell tv’s dus eigenlijk LCD tv’s met led achtergrondverlichting. Hierin verschilt het al van OLED, de beeldschermtechnologie waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van achtergrondverlichting. NanoCell-technologie kan ongelooflijke contrasten produceren met de Full Array Local Dimming functie beschikbaar op de 8K NanoCell modellen van LG. De nauwkeurige regeling van de achtergrondverlichting zorgt voor de productie van diepe zwarttinten op het tv-scherm. Toch is de beeldkwaliteit een stuk minder dan bij OLED. Hieronder vind je 5 belangrijke verschillen tussen NanoCell en OLED:

 1. Bij zowel NanoCell wordt er achtergrond verlichting gebruikt. Bij OLED wordt dit niet gebruikt
 2. OLED heeft betere contrasten, betere gamingprestaties en diepere zwarttinten dan NanoCell
 3. NanoCell gebruikt meer stroom dan OLED
 4. Een NanoCell beeldscherm is goedkoper dan een OLED scherm 
 5. OLED schermen hebben het risico tot inbranding wat NanoCell tv’s niet hebben

NanoCell vs. QLED

Zoals eerder vermeld zijn NanoCell tv’s eigenlijk LCD tv’s met led achtergrondverlichting. In feite wordt er net als bij QLED tv’s achtergrondverlichting gebruikt. Zowel NanoCell en QLED zijn dus beide met kleur verrijkte LED LCD TV’s. Toch zijn er fundamentele verschillen tussen de twee te vinden. Waar QLED tv’s een soort filter (Quantum Dot laag) tussen de led achtergrond verlichting en LCD scherm plaatsen, brengt NanoCell technologie nanodeeltjes van 1nm aan op het LCD scherm om doffe kleuren weg te filteren. In de praktijk merk je 3 duidelijke verschillen op:

 1. NanoCell beeldschermen geven een grotere kijkhoek dan QLED
 2. QLED heeft betere helderheidsniveaus dan NanoCell 
 3. QLED schermen zijn wat dikker dan NanoCell schermen
QLED vs NanoCell (Credits: LG website)

Wat is QNED?

QNED staat voor Quantum Dot NanoCell-technologie (ook wel; Quantum Nano-Emitting Diode of LG mini led genoemd) en combineert mini-led met de voordelen van quantum dots uit de NanoCell schermen. Het is een verzameling van de nieuwste beeldtechnieken van LG. De quantum dots zorgen voor gedetailleerde kleuren terwijl de mini-led techniek voor diepte zorgen door bepaalde zones te dimmen en andere juist meer op te lichten. Hierdoor krijg je een uniek contrast.  

QNED vs. Nanocell

Net als Nanocell tv’s beschikken QNED tv’s dus over led achtergrondverlichting. De led achtergrondverlichting van QNED tv’s is echter veel gedetailleerder omdat deze bestaat uit nog kleinere mini led lampjes.

Een ander verschil met standaard Nanocell schermen is de quantum dot laag achter het scherm. Deze laag kan gezien worden als een filter die heel gedetailleerd de juiste kleuren doorlaten. Hierdoor ziet de content op jouw scherm er levensecht uit met rijkere en nauwkeurigere kleuren.

QNED tv’s zijn door deze verschillen van betere kwaliteit dan NanoCell tv’s. Toch zijn QNED tv’s niet beter dan OLED schermen.

QNED in tv’s:

Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 1
Toevoegen aan vergelijken
LG 65qned996pb 8k tv 2021

LG 65QNED996PB – 65 inch – 8K QNED – 2021

Beste deal op: hellotv.nl
3,999.00
Toegevoegd aan verlanglijstjeVerwijderd uit verlanglijstje 0
Toevoegen aan vergelijken
LG 65QNED 916 2021

LG 65QNED916PA – 65 inch – 4K QNED – 2021

Beste deal op: bol.com
1,266.00

Conclusie

Wanneer je OLED en QLED vergelijkt, zouden de OLED tv’s beter moeten zijn vanwege de diepere zwarttinten die ze bieden. De pixels kunnen namelijk afzonderlijk aan en uit worden geschakeld. De kijkhoek van een OLED tv is ook stukken beter dan van een QLED tv. Tot slot kan de OLED tv een betere keuze voor je zijn als je kijkt naar milieuvriendelijkheid. De organische technologie maakt bijvoorbeeld geen gebruik van alle led lampjes voor achtergrond verlichting, die QLED en NEO QLED schermen wel hebben.

QLED en NEO QLED hebben over het algemeen wel weer een betere schermhelderheid, vollere kleurtinten en minder last van reflectie dan OLED. Ook hebben deze schermen minder last van pixel inbrandingsgevaar. Toch zouden wij kiezen voor een OLED 8K tv. Helaas zijn deze soms erg prijzig. Wil je een goedkopere tv dan kun je ook kiezen voor de Nanocell technologie tv’s of QNED tv’s van LG. Dit levert echter niet de kwaliteit dat een OLED tv beeldscherm wel levert.

1 Reactie
 1. Geef my maar 1neon q led 4k xxn kwaliteit van het kleinste formaat 40inch als die al bestaat of nog kleiner,iig zolang er nog geen 8k programmas zyn En als er ten minste nog geen q Ned tv van veel beter beeld kwaliteit is

  Laat een reactie achter

  8K Vergelijker
  Logo
  Vergelijk items
  • 8K TV's (0)
  • 4K TV's (0)
  Vergelijken