Is een 8K TV het waard om te kopen?

8K wordt nu vooral veel gebruikt in professionele fotografie en filmproducties. Maar 8K TV’s voor de consument zijn nog niet extreem populair. Waarom je op dit moment een 8K TV wel of niet moet kopen lees je hier:

Voordelen 8K

 1. Schermresolutie: 8K heeft 4x meer pixels als 4K en over het algemeen geldt, hoe hoger het aantal pixels in een digitaal beeld, hoe scherper het beeld wordt weergegeven.
 2. Verversingssnelheid: 8K ondersteunt in de basis 120 Hz, terwijl 4K ongeveer de helft 60Hz (60 beelden per seconde) ondersteunt. Over het algemeen geldt hoe hoger de framerate hoe natuurlijker de beweging overkomt op het scherm. 
 3. 3D Audio: 8K tv’s ondersteunen 22.2 surround sound (super stereo) wat kan zorgen voor een driedimensionaal geluid door te spelen met subwoofers en verschillende lagen.
 4. Kijkhoek: 8K tv’s bieden een bijna 2x grotere kijkhoek aan dan 4K tv’s. Zo hoef je veel minder recht voor de tv te zitten om nog alles goed te kunnen bekijken.

Nadelen 8K

 1. Het belangrijkste nadeel is dat 8K TV’s en camera’s gewoon nog erg duur zijn. Dus het is niet voor iedereen weggelegd om er eentje aan te schaffen.
 2. Het verschil in beeldkwaliteit tussen 4K en 8K is niet extreem. Vooral op een kleinere TV is het verschil nauwelijks met het blote oog te zien. Pas op grotere schermen wordt het verschil in pixels duidelijker.
 3. Er is nog maar weinig 8K video-inhoud. Een 8K is namelijk pas echt op zijn best als er 8K kwaliteit beeldmateriaal op wordt weergegeven. Als er op een 8K tv gebruik wordt gemaakt van 1080p en 4K video’s dan moet er gebruik worden gemaakt van upscaling principes. Dit is niet altijd optimaal, maar hier moeten we het voorlopig meedoen. 
8K Ultra HD logo

Waar je op moet letten bij het kopen van een 8K TV

Omdat een opvouwbare smartphone vaak minimaal 2 schermen moet verlichten, gaat de batterij gemiddeld sneller leeg dan bij een normale mobiel. De Fold3 bijvoorbeeld heeft een uitstekende batterij, maar gaat toch maar ongeveer 12 uur mee bij intensief gebruik. Tegenwoordig zijn er veel kwalitatieve smartphones die langer mee kunnen.

Grootte

Een 8K TV is alleen geschikt voor mensen die ook een grote tv willen hebben in de huiskamer. Wij vinden wel dat dit dan een TV moet zijn van minimaal 65 inch. Anders is het verschil met 4K niet tot nauwelijks waarneembaar en is het zonde om een TV met 8K aan te schaffen. Kleiner dan 65 inch worden ze gelukkig ook (bijna) niet gemaakt. 

Verversingssnelheid en reactie tijd

8K tv’s hebben over het algemeen allemaal de nieuwste chips en processors standaard ingebouwd zodat de miljoenen pixels snel reageren als het beeld verandert. Dit is noodzakelijk omdat je 8K tv anders bijvoorbeeld lag vertoont als je een game speelt. De reactietijd is hoe snel de pixels reageren op de verandering van de invoer. De verversingssnelheid is het aantal keer dan een beeld zichzelf ververst per seconde.

Voor tv’s die in 2021 of 2022 zijn ontworpen is de vernieuwingsfrequentie (Hz) en reactie tijd vaak helemaal in orde. Koop jij een tv van voor die tijd, dan is het verstandig om de verversingssnelheid en de responstijd van je tv te checken.

Prijs

De prijs van een 8K tv is vaak even schrikken. Ze zijn namelijk niet goedkoop. Je betaald al gauw meer dan €5000 voor een 8K tv. Je kunt ook onder deze prijs een 8K tv kopen maar dan heb je niet de vaak niet de volledige 8K ervaring en kun je misschien beter een 4K tv kopen. Maak jij meer dan €5000 vrij voor het kopen van een tv dan kun je dus een 8K TV overwegen. Rijkt jouw budget niet zover? Er blijven genoeg goede 4K TV opties over!

Wanneer een 8K TV kopen?

Als je een 8K TV wilt kopen, dan behoor je waarschijnlijk tot een van de volgende categorieën.

Trendsetters: De nieuwste technologische in jouw huiskamer. Wie wilt dat nou niet? Kijk TV in de allerbeste beeldkwaliteit van dit moment.

Gamers: Met de allersnelste beeldverversingssnelheid en reactie tijd ervaar jij geen lag als je de nieuwste games aan het spelen bent via je PS5 of XBOX. Een 8K beeldscherm is helderder en reageert sneller dan dat je hebt kunnen dromen. Echte gamers gaan voor de ultieme game ervaring met een 8K scherm. Sommige 8K tv’s hebben zelf een game modus om de reactie tijd te optimaliseren. De Samsung QN900A en QN800A hebben dit bijvoorbeeld.

Binge Watchers: Houd je gewoon echt zoveel van TV kijken en volg jij alle series op Netflix? Misschien de investering het dan wel waard voor jou!

Bedrijfseigenaren: Wil jij een groot scherm ophangen in jouw pand of winkel, of wil jij groots adverteren aan de buitenkant van jouw zaak? Dan trek jij de aandacht met groot 8K beeldscherm door hier weergaloze beelden op te tonen. Check maar eens dit in 8K geschoten YouTube filmpje hieronder.

Laat weten wat jij ervan vindt!

   Laat een reactie achter

   8K Vergelijker
   Logo
   Vergelijk items
   • 8K TV's (0)
   • 4K TV's (0)
   Vergelijken