HDR

High Dynamic Range (HDR) breidt het contrast- en kleurbereik aanzienlijk uit. Beelden kunnen hierdoor veel helderder worden het scherm lijkt hierdoor meer “diepte” te krijgen. De kleuren worden namelijk uitgebreid, zodat er meer helder blauw, groen, rood en alles daartussenin te zien is. Meer over HDR en de verschillende varianten hiervan lees je hier.

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range. Dit refereert naar het kleurenpalet dat een beeldscherm kan produceren, variërend van de donkerste zwarttinten tot het helderste wit. HDR is onderscheidend van SDR (Standard Dynamic Range) doordat het veel meer kleuren en contrast kan leveren op je beeldscherm. Voor HDR maken we onderscheid tussen een aantal standaarden namelijk HDR10, HDR10 Plus en Dolby Vision. Ook moeten we hiervoor het begrip nits aan je voorstellen.

Nits

Nits is de maatstaf om het heldere wit in beeldschermen te meten. Nieuwere tv’s kunnen wel duizenden nits bereiken terwijl oudere tv’s honderden nits hebben.

HDR10

HDR10 is technisch gezien een lagere standaard dan Dolby Vision, maar is voor fabrikanten veel betaalbaarder om in te voeren. Het is een open technologie, dus andere fabrikanten hoeven hiervoor geen fee af te dragen aan Dolby. HDR10 is ontworpen om een helderheidspiek van 1.000 nits te produceren, maar haalt in de praktijk een maximum van wel 4.000 nits. HDR10 bereikt een 10-bits kleurpalet, dus met HDR10 heb je een bereik van meer dan 1 miljard kleuren per pixel.

HDR10 Plus

Samsung heeft zijn eigen variant bedacht op HDR10, namelijk HDR10 Plus, ofwel HDR1000. Dit geeft aan dat deze HDR10 om een piekhelderheid van 1.000 nits garandeert. Deze benaming kun je alleen vinden op Samsung of Panasonic tv’s en maken gebruik van de zogeheten technologie: Ultra Black. Deze is door Samsung in het leven geroepen om de schittering van lampen en de zon te verminderen op het beeldscherm.

Dolby Vision

Dolby Vision is iets ouder dan HDR10 en deze technologie standaard kom je niet heel vaak tegen in televisies. De reden is dat tv fabrikanten royalty’s moeten betalen aan Dolby om Dolby Vision te implementeren.

Dolby Vision is echter een van de meest hoogwaardige standaarden en biedt de unieke 12-bits kleuren. Dolby Vison is ontworpen om 4.000 nits te reproduceren, maar komt zelfs vaak tot een maximum van 10.000 nits. Dat verschil zie je wel, alleen zijn deze tv’s met Dolby Vision wel relatief duur.

Dolby Vision IQ is een verbetering van Dolby Vision en is geïmplementeerd in de nieuwste LG tv’s uit 2022.

HLG

Hybrid Log Gamm (HLG) is Hybrid Log Gamma probeert problemen oplossen die zich voordoen bij andere HDR-technologieën. Toch ondersteunt HLG slechts tot 1000 nits met een 10-bit kleurdiepte en is nog niet erg populair. Het is een dynamische HDR-standaard, wat inhoudt dat de kleur en helderheid frame per frame worden gecontroleerd. Het grootste probleem met HLG is dat er op dit moment niet veel HLG content beschikbaar is.

Is HDR belangrijk?

Ja, HDR maakt een beeld veel meer visueel aantrekkelijk dan SDR. Maar wij kunnen niet beamen dat HDR belangrijker is dan de schermresolutie. Het aantal pixels levert namelijk een scherper, meer gedefinieerd beeld. HDR maakt gebruik van 10 of 12 bits schermen. Dit levert erg kleurvolle beelden op. Lees ons artikel over bits maar eens wat dit voor je tv kan betekenen.

Wat is de beste HDR?

Wij vinden Dolby Vision nog altijd de beste vorm van HDR.

Laat weten wat jij ervan vindt!

      Laat een reactie achter

      8K Vergelijker
      Logo
      Vergelijk items
      • 8K TV's (0)
      • 4K TV's (0)
      Vergelijken