Geluid

Geluid is een erg belangrijke factor in jouw TV entertainment beleving. TV’s worden steeds dunner, en dat betekent dat er minder ruimte is voor goede luidsprekers. Vaak biedt een Soundbar dan uitkomst. Desondanks kunnen Smart TV’s ook een fatsoenlijke bas en geluidssysteem ingebouwd hebben. In dit artikel gaan we daar verder op in.

Ingebouwde TV Geluidsystemen

Het is niet vereist om een soundbar bij je TV installatie aan te schaffen voor het hebben van een uitstekende geluidservaring. Als een van de onderstaande genoemde termen bij de specificaties van jouw favoriete TV staan dan is een soundbar vaak overbodig. We bespreken hieronder ARC, Dolby Atmos, AVA en OTS.

ARC

Audio Return Channel (ARC) is een techniek die je vindt op bepaalde HDMI aansluitingen en op bijna alle HDMI kabels. Met een standaard HDMI poort kun je alleen beeld- of geluidssignalen versturen, een HDMI ARC ingang kan ook geluidssignalen verzenden. Je hebt zo maar 1 kabel nodig om beeld- én geluidssignalen te verzenden.

Dolby Atmos

Dolby Atmos is de naam van een specifiek surround sound-systeem. Je kunt hiermee een 3D-geluidservaring creëren, dankzij slimme techniek en veel goed gerichte luidsprekers. Bij Dolby Surround plaats je speakers voor en achter je luisterpositie, zodat het geluid uit meerdere hoeken komt. Bij Dolby Atmos wordt het geluid ook naar het plafond gekaatst.

AVA

Active Voice Amplifier (AVA) versterkt stemmen in scènes, zodat TV dialogen verstaanbaarder zijn en ruis wordt gedempt.

OTS

Object Tracking Sound (OTS) beweegt het geluid dynamischer dan ooit. Het geluid volgt namelijk de beweging van objecten op het beeldscherm waardoor je een levensecht driedimensionaal geluid krijgt. Deze geluidservaring is in 2020 geïntroduceerd voor de QLED-serie premium TV’s van Samsung. 

Is goed geluid bij je TV belangrijk?

Zeker! Zie maar even een bioscoop voor je. Deze entertainment ervaring wordt voor de helft geproduceerd door goed geluid. Geluid speelt een belangrijke rol bij films & series en zorgt ervoor dat je echt wordt meegenomen in het verhaal.

Welk geluidsysteem is het beste voor je TV?

Het beste geluidssysteem voor jouw tv blijft een soundbar met meerdere speakers op verschillende plaatsen rond jouw tv. Zo kun je een driedimensionaal geluidservaring creëren. Hier zijn meerdere systemen voor, maar Dolby Atmos is bijvoorbeeld zo’n specifiek surround system die dit kan waarmaken.

Laat weten wat jij ervan vindt!

   Laat een reactie achter

   8K Vergelijker
   Logo
   Vergelijk items
   • 8K TV's (0)
   • 4K TV's (0)
   Vergelijken