Bits

Bits refereert naar het aantal kleuren dat in een beeldscherm kunnen zitten. Het aantal bits geeft de kleur diepte aan in jouw beeldscherm. Hier vind je een uitleg wat de verschillende Bits getallen precies inhouden en wat het best aantal Bits is voor jouw TV scherm.

Bits in een TV

Bits standaarden worden uitgedrukt in een getal. Momenteel zijn er alleen nog 8, 10 en 12 bits beeldschermen te koop in de verschillende webshops en elektronica zaken. Hieronder wordt er verder ingegaan op het aantal bits en de kleuren combinaties die daarmee gepaard gaan. 

8 bit

8-bits beeldschermen waren vroeger de standaard. Hiermee kon de tv 256 variaties van rood, groen en blauw maken. Hiermee kwam je in totaal uit op 16.777.216 verschillende aantal kleuren die je tv kon uitzenden. Met de komst van 4K HDR kunnen we meer licht door dezelfde tv’s sturen, wat meer kleuren betekent

10 bit

10-bits tv-schermen kunnen niet 256 maar wel 1.024 verschillende kleurtinten maken door rood, geel en blauw te combineren. Vermenigvuldiging van deze variaties levert 1.073.741.824 totale kleuropties op. Dat zijn 64x meer kleuropties dan een 8-bit televisies

12 bit

Tot slot zijn er nog 12 bit TV’s die maar liefst 4.096 totale kleuropties hebben en na vermenigvuldiging uitkomen op 68.719.476.736 totale kleuren. Dit zijn weer 64x zoveel kleuren als op een 10 bit tv. 

Bits tv tabel
Een tabel van het aantal Bits en de bijbehorende kleurencombinaties

Is het aantal Bits belangrijk?

Het aantal bits is zeker belangrijk, want het geeft de kleurdiepte aan. Hoe meer Bits jouw tv heeft, hoe levendiger de kleuren overkomen op jouw beeldscherm. Bits is een maatstaf voor TV standaarden. Neem HDR als voorbeeld. HDR standaarden maken namelijk altijd gebruik van 10 of 12 bits.

Wat is het beste aantal Bits in een tv?

12 bit beeldschermen geven de beste kleurdetails weer anno 2023.

Laat weten wat jij ervan vindt!

   Laat een reactie achter

   8K Vergelijker
   Logo
   Vergelijk items
   • 8K TV's (0)
   • 4K TV's (0)
   Vergelijken